5 Haziran 2011 Pazar

Wikileaks Nedir? Gücünü Nereden Alıyor?

İnternet mecrası yine gündeme damgasını vurdu. Wikileaks Washington’ın uyarısına rağmen belgeleri yayınladı. Peki, Wikileaks nedir? Gücü nereden alıyor?




Kaynaklarını gizli tutarak ülkelerin en özel bilgilerine ulaşan, dahası bu verileri yayınlayan İsveç merkezli uluslar arası bir organizasyon Wikileaks.
Ellerindeki çok ses getirecek bir milyondan daha fazla dokümanı yayınlayarak, tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başarmış olsalar da aslında çok daha önceden de zaman zaman yayınladıkları raporlar ile çok sayıda ödül kazanmış, birçok kesimden insanın takdirini kazanmışlardı.



Belgeler içersinde özellikle Amerikan yönetimini sıkntıya düşürecek bilgiler var.

Torrent'e Düştü!
Washington'ın tüm ikazlarına rağmen belgeleri açıklayacaklarını duyuran ve bugün önce Twitter hesabından belgeleri duyuran Wikileaks, tüm dünyada deprem etkisi yarattı.
Kısa sürede tüm belgeler şifreli bir dosya halinde torrente de düştü. Google'da biraz arama yaptıktan sonra Wikileaks hakkında birçok detaylı dokümana ulaşabilmek mümkün.
Wikileaks belgeleri arasında Amerika'nın Afganistan ve Irak Savaş Günlükleri, Türkiye hakkında çarpıcı yorumlar ve veriler, bakanlar hakkında değerlendirmeler ve raporlar yer alıyor.
Wikileaks kabloları arasındaki en fazla ikinci bilgi alışverişinin ise Amerika'nın Ankara büyükelçiliği üzerinden yapılmış olması dikkat çekici.
- Wikileaks Twitter Sayfası: http://twitter.com/#!/wikileaks
- Wikileaks Resmi Adresi: Wikileaks Iraq and Afghan War Diaries
- Wikileaks Türkiye Çeviri Ekibi: WikileaksTr - FriendFeed





WikiLeaks ile ilgili Tüm haberler


Açıkladığı belgelerle dünyayı sarsan, ABD'nin korkulu kabusu olan Wikileaks nedir?





WikiLeaks kaynaklarının gizliliğini koruyarak hükümetlerin ve diğer organizasyonların hassas belgelerini yayınlayan, İsveç merkezli bir uluslarararası organizasyondur.
WikiLeaks 'ın Çinli muhaliflerin yanı sıra ABD, Tayvan, Avrupa, Avustralya ve Güney Afrika 'lı gazeteciler, matematikçiler ve başlangıç seviyesi şirket teknologları tarafından kurulduğu organizasyon tarafından belirtmiştir. Çeşitli gazete ve dergilenin tanımladığına göre Avustralya'lı gazeteci ve internet aktivisti Julian Assange organizasyonun yöneticisidir. Wikimedia Vakfı ile herhangi bir bağı bulunmamaktadır.

İlgili Haberler :
Erdoğan hakkında şok iddialar!..
Erdoğan'dan belgelerle ilgili ilk değerlendirme

WikiLeaks belgelerinde Pakistan "Yılanın başını kesin"

WikiLeaks: Amerikalı diplomatların Kuzey Kore hamlesi

Wikileaks : Belgelere göre liderlerin lakapları

Ermeniler'in gözü de Wikileaks'te

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange ortalarda yok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder