17 Haziran 2012 Pazar

Dürtü Nedir

 Dürtü Nedir Genellikle organizmayı, biyolojik bir ihtiyacı karşılama amacına yönelik bir davranışa iten iç güç anlamında kullanılan bir kavram. An*lam benzerlikleri nedeniyle güdü ve içgüdü kavramlarıyla karıştırılır veya birbirlerinin ye*rine kullanılırlar. Biyolojik ihtiyaçlar, organiz*ma için vazgeçilemez bir öneme sahip oldukla*rından bunları karşılamaya yönelik güçler de birincil (primary) güdüler diye adlandırılırlar. Dürtüler, birincil güdülere karşılık gelirler.


Dürtünün onaya çıkabilmesi için organizma*yı faaliyete geçiren veya organizmanın faaliye*tini arttıran fizyolojik bir ihtiyaç olmalıdır. Canlıların yaşayabilmesi için ogmnizmada be*den ısısı.su, oksijen, kan elemanları gibi fizyolojik unsurların belirli sınırlar ve oranlar için*de kalmaları
zorunludur. Bu sınırlar ve oran*larda fazlalık veya eksiklik şeklinde bir değiş*me ortaya çıkarsa hayatın sürdürülmesi tehli*keye düşer. Fakat organizma bir yandan da sü*rekli olarak sıcaklık, basınç, nem gibi unsurla*rı değişme gösteren çevre şartlarında yaşa*maktadır. Dolayısıyla değişen çevre şartları or*ganizmayı etkilemektedir. Organizmanın deği*şen çevre şartlarına rağmen varlığını sürdüre*bilmek için iç dengesini koruyucu bir tabiî kontrol mekanizması vardır. Bu mekanizma*ya “homeostasis” denir.
Organizmadaki fizyolojik unsurların sınırla*rının ve oranlarının değişmesi homeostasisin bozulması demektir. Bozulan homeostasis bir gerginlik ve hoşnutsuzluk hali meydana geti*rir. Organizmanın eski halini alabilmesi için bir ihtiyaç ortaya çıkmıştır. Bu ihtiyacı gider*mek, gerginliği yok ederek doyum sağlamak amacıyla organizmayı harekete geçiren güç, dürtüdür.
Açlık, susuzluk, cinsellik ve ağrıdan kaçma dürtüleri bilinen biyolojik dürtülerdir. Dürtü*ler organizmadaki biyokimyasal, fizyolojik, hormonal şartların etkisi altında oldukları hal*de bunlar, lek başlarına bir amaca dürtülen-meyi açıklamakla yetersiz kalırlar. Dürtüleri karşılamaya yönelik davranışlar aynı zamanda birer öğrenme sürecidirler. Örneğin cinsel dürtüler cinsellik hormonlarının kontrolü al*tındadırlar. Fakat özellikle insanda bu hor*monların olmadığı durumlarda bile cinsel dür*tüler ortaya çıkabilmektedir.

Nedir, Neden, Nasıl, Nerede, Ne zaman, Hangi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder