3 Kasım 2011 Perşembe

Kulak neden ağrır ?


Kulak ağrısı kulağın kendinden yada başka bölgeden kaynaklanıp kulağa yansıyan ağrılardır. Kulak kaynaklı sebepler, dış kulak, orta kulak ve kulak kepçesi enfeksiyonlarıdır.
Bu yapılarda bir sorun yok kulak muayenesi normal ise ağrı yansıyan bir ağrıdır. Yani hastalık başka bölgede ancak sinirlerin dağılımı nedeniyle ağrının kulağa yansıması ile olur . Biz burada daha çok kulak dışı nedenlerin sebep olduğu kulak ağrıları üzerinde duracağız. Kulak ağrısı çeken hastalarda yutma güçlüğü sinus problemleri, boyun ve yüz ağrıları, travma soruşturulmalıdır çünkü bu hastalıklar yansıyan ağrının başlıca sebepleridir.
Üst solunum ve sindirim sistemi tümörü olan hastaların % 19 da kulak ağrısı eşlik eder dolayısıyla bu açıdan önemlidir.
Bunun dışında diş kaynaklı problemler kulakta çok ciddi yansıyan ağrılara yol açar. Çene eklemi ile ilgili problemler, gece uyku sırasında diş gıcırdatma çiğneme sırasında çenenin tek taraflı kullanımı kulağa yansıyan ağrılara yol açar.
Sinüzit diğer önemli bir nedendir. Özellikle östaki kanalı yoluyla ağrı kulağa yayılabilir.
Boyunda osteoartrit(kemik eklem iltihapları) boyun travması myofasyal ağrılar kulağa vurabilir.
Tonsillofarenjit olarak adlandırılan bademcik ve boğaz enfeksiyonları daha nadir olarak larenjit(ses tellerli ve gırtlak) larengeal tümörler,yemek borusu iltihapları çok çok nadiren göğüs ağrısı bile kulağa yansıyan ağrı nedenleridir.
Trigeminal nevralji denen tabloda ise ağrı çok şiddetli olabilir.
Kulak enfeksiyonları meniere hastalığı ve hatta yüz felçlerinde kulak ağrısı olabilmektedir.
Hastaya detaylı bir kbb muayenesi ardından olabilecek diş problemleri için diş hekimi , yemek borusu problemleri için gastroenteroloji uzmanı ve boyun eklem ve kasları ile ilgili olarak fizik tedavi uzmanınca da değerlendirilir. Ancak hasta önce KULAK BURUN BOĞAZ uzmanınca değerlendirilir.
Hastadan bu çerçevede bir takım tetkikler istenir. Bunlar:
Dental filmler(diş ve çeneyle ilgili), CT(sinüsleri görüntülemek için)
SONUÇ: Kulak ağrısı sebeplerinin büyük kısmı kulağın kendinden kaynaklanır ancak kulak dışı sebepler de önemsenmelidir ve araştırılmalıdır.
Nedir, Neden, Nasıl, Nerede, Ne zaman, Hangi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder