29 Mart 2020 Pazar

thunderbolt 3 nedir?


Thunderbolt geçmişten beri farklı özellikler kazanarak gelişim gösteren ilk olarak Apple’ın kullandığı bir bağlantısı teknolojisi olarak bilinir. Dizüstü bilgisayarlarda USB-c ve Thunderbolt sıklıkla kullanılan bağlantı araçları arasında yer alır. Söz konusu bağlantı teknolojileri sayesinde veri aktarımı gerçekleştirilir. Bilgisayar alımında bağlantı teknolojilerini incelemek ayrı bir öneme sahiptir. İlk temelini Apple’ın attığı Thunderbolt gelişen teknolojiyle birlikte farklı versiyonlara sahip olmuştur. Thunderbolt 3 Intel tarafından geliştirilmiştir. 4K görüntü aktarımı, TV monitörüyle bağlantı kurulması, akıllı telefonun şarj edilmesi, bilgisayarlar arasında bağlantı kurulması gibi çok sayıda işlev Thunderbolt 3 ile gerçekleştirilebilir. Ayrıca bu sistemi destekleyen harici ekran kartları da yoğun olarak kullanılmaktadır. USB-c ve daha eski Thunderbolt türevleri düşük hızlarda veri aktarımına olanak tanırken Thunderbolt 3 ile 4 Gbps üzerindeki bir hızla veri aktarılabilir.

Thunderbolt Nedir?

2000’li yılların sonunda ortaya çıkan Thunderbolt aktarım teknolojisi sürekli olarak gelişim göstermektedir. En son versiyonu olan Thunderbolt 3 ise 2016 yılında oluşturulmuştur. Zaman içerisinde gelişen diğer teknolojik ürünler gibi Thunderbolt ve USB de gelişmiştir. Usb-c ile 15 watt’a kadar şarj edebilme kapasitesi ve 100 watt’a kadar da dizüstü bilgisayarlardan güç aktarımı elde edilebilir. Thunderbolt 3 Usb-c ile Thunderbolt teknolojisinin bir araya getirilmiş halidir. Bu son tenoloji sayesinde display port kullanımı bırakılmıştır. Thunderbolt 3 ile yalnız Apple değil diğer bilgisayarlarda da yüksek hızlı veri aktarımı ve bağlantı kurulumu sağlanmıştır.
thunderbol-nedir
Kullanılacak ek bir adaptör yardımı ile Usb bağlantısının Thunderbolt ve türevleri
ile uyumlu bir şekilde çalışması sağlanabilir. Dizüstü bilgisayardaki bağlantı noktalarının Thunderbolt ile uyumlu olup olmadığının anlaşılabilmesi için kablo üzerindeki şimşek şeklindeki sembolün olup olmadığının kontrol edilmesi yeterlidir.
Thunderbolt 3’ün kullanıcıya sağladığı veri aktarım hızları şu şekildedir:
  • 14 saat uzunluğunda ve HD görüntü kalitesindeki bir video bu teknoloji  ile 1 dakikadan daha kısa bir sürede kopyalanabilir.
  • 25 bin adet fotoğraf 1 dakikadan daha az sürede kopyalanabilir.
  • 10 bin adet şarkı 1 dakikadan kısa bir sürede kopyalanabilir.

Thunderbolt 3 ile neler yapılabilir?

Thunderbolt 3 bilgisayar kullanıcısına pek çok yönden yararlar sağlayan bir teknoloji ürünüdür. Intel işlemci başta olmak üzere pek çok bilgisayarda mevcuttur. Thunderbolt 3 sayesinde yapılabilecekler şöyledir:
  • Thunderbolt 3 sayesinde dizüstü bilgisayara harici ekran kartı takılarak yüksek performans gerektiren grafik kartları kullanılabilir.
  • Harici bir disk veya kaynaktan yüksek boyutlu veri bilgisayara kısa sürede kolayca aktarılabilir.
  • Sayısı birden fazla olan ekrana dizüstü bilgisayardan 4K çözünürlükte görüntü aktarılabilir.
  • Veri aktarımında kullanılan USB 3.1 10 Gbps, USB 3.0 ise 5 Gbps hızında veri aktarımına elverişlidir. Thunderbolt 3 ise bunların çok üstünde bir düzey olan 40 Gbps ile veri aktarılabilir. Thunderbolt 3’ten önceki teknoloji olan Thunderbolt 2 ile de 20 Gbps hızında veri aktarılabiliyordu.
  • Thunderbolt 3 sayesinde 4K çözünürlükteki 2 ayrı monitöre 60 Hz’lik görüntüler kolayca iletilebilir. Bunun için Thunderbolt’tan display port’a dönüşüm sağlayan bir çeviriciye ihtiyaç duyulur.
  • İki ayrı bilgisayar birbirine bağlanabilir ve 10 Gb Ethernet bağlantısı tesis edilebilir. Söz konusu 10 Gb’lık büyüklük ise sıradan Ethernet portlarıyla kurulabilecek olan bağlantının 10 katından fazla bir değere karşılık gelir. Thunderbolt 3 kullanarak büyük bir veri dosyası diğer bilgisayara mümkün olan en hızlı şekilde gönderilebilir.
  • Thunderbolt 3 ile 100 watt’a kadar akıllı telefon ile dizüstü bilgisayar şarj edilebilir.

Apple tarafından sürekli olarak Thunderbolt 3 teknolojisinin kullanılmasının nedenleri nelerdir?

Thunderbolt 3 USB-C konnektörü kullanır. Buna ek olarak da USB-C bağlantı protokolünün kullanım kolaylıklarına sahiptir. Thunderbolt 3 çok sayıda avantajlı yöne sahiptir. Tek bir port üzerinden tüm Thunderbolt cihazlarına olayca bağlanılabilir. Buna ek olarak pek çok harici monitöre ve diğer binlerce çeşit USB cihazına da bağlanılabilir. Thunderbolt 3 veri aktarımında kişiye olaylık sağlar. Neredeyse 4 kat daha hızlı bir şekilde veri aktarımı yapılmasına olanak tanır. Thunderbolt 3 kullanan kişiler sıradan bir video kablosuyla kıyaslandığında 2 kat daha hızlı bir şekilde video bant genişliği elde edebilir. Ayrıca 100 watt büyüklüğünde de güç aktarımı vadeder. Tüm bu özelliklerine ek olarak Thunderbolt 3 sayesinde kişi Mac bilgisayarını bir monitöre kolayca bağlayabilir. Diğer bilgisayar veya sabit disk sürücüsünden kısa sürede pratik bir şekilde veri transferi yapabilir ve harici cihazları birbirine bağlayabilir. Bu nedenle de Apple tarafından Thunderbolt 3 yaygın olarak kullanılır.
Geçmişte eski teknoloji yaygınken Mac bilgisayarlarda Thunderbolt ve USB portları ayrı ayrı bulunuyordu. Thunderbolt 3 teknolojisi sayesinde her iki port te bir çatı altında toplanmıştır. Bu da kullanıcıya pratiklik kazandıran bir unsurdur. Thunderbolt 3 hem USB-C ile aynı konnektörü kullanılır hem de USB, HDMI ve Display Port’u destekler. Thunderbolt 3 portuna takılan bu kablolardan uygun olanı sayesinde bilgisayar kullanıcısı en hızlı ve kolay şekilde veri aktarımını yerine getirebilir ve bilgisayarına güç beslemesi sağlayabilir.

Apple dışında Thunderbolt 3 teknolojisinin kullanıldığı diğer bilgisayarlar nelerdir?

Thunderbolt 3 teknolojisi en çok Apple tarafından kullanılmaktadır. MacBook Pro dizüstü bilgisayarlarda bulunan Thunderbolt 3 bunun dışındaki diğer dizüstü bilgisayar modellerinde de mevcuttur. Thunderbolt 3 portlarına sahip olan diğer bilgisayarlar arasında Asus Transformer 3 ve Asus Transformer 3 Pro, Dell XPS 13, Lenovo ThinkPad Y900, Alienware 13, HP Sprectre, HP Elite X2, HP Spectre X360, Razer Blade Stealth sayılabilir.
https://teknolojiinternet.blogspot.com/


Nedir, Neden, Nasıl, Nerede, Ne zaman, Hangi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder