29 Ağustos 2011 Pazartesi

Kurtadamlık ve Ergotami Ne, nedir, nasıl, neden



1520'den 1630'a kadar olan periotta sadece Fransa'da 30.000'in üzerinde kurtadam avı yapıldı. Kurtadam olarak suçlanan çoğu kişi fakir ve deniz seviyesine yakın yerlerde yaşayan insanlardı. çavdar ekmeği Farnsa'nın fakir insanları için ana yemekti ve soğuk kışlardan sonra çavdar Ergot mantarına (çavdar ekmeği yeme sonucu oluşan bir hastalık) sebep oluyordu.



Yeni bir teoriye göre ergot virüsü bulaşmış insanlar halüsnasyon görüp kendilerini kurtadam sanıyorlardı. Fransa'da 1950lerde ergot zehirlenmesiyle ilgili önemli bir patlama yaşanmıştı. Ergotun semptomları halüsnasyonları da kapsar. 1950deki Fransız kurbanlar korkunç yaratıklar tarafından takip edildikleri ya dasaldırıya uğradıkları,vücutlarının kendilerine ait olmadığını hissettikleri yönünde raporlar verdiler. Ergot zehirlenmesi yaşayan başka bir
adamın da, yedi defa bağlandığı yerden kurtulup kaçtığı, deri tasmasını ısırırken bütün dişlerini kaybettiği ve kendisini takip ettiğini söylediği bir kaplandan kaçmak için hastane penceresinin iki tane demir parmaklığını büktüğü rapor edildi.



Çavdar paraziti en yaygın taşıyan çeşit olmasına rağmen, arpa ve buğday da bazen virüs taşıyabilir. Ergotlar çavdarın üstünde, tohumun olduğu yerde siyahımsı-mor topaklar halinde görülür. Bu topaklardan yayılan morumsu parazitler ancak mikroskopla görülebilecek büyüklüktedirler. LSD ergot bileşimlerinden yapılan ilk maddedir. Ayrıca ergot parazitlerini sıcak etkilemez.



Ergot mantarı aslında sanrılara sebep olurlar ve zehirlidirler fakat LSD'ye dönüştürülmeleri kompleks bir kimyasal karışımdır ve doğal olarak üretilmez.

Ergotaminin Etkileri

İçine çekildiğinde, yutulduğunda ve deri yoluyla emildiğinde ölümcül olabilir.
Ayrıca mide bulantısı, baş dönmesi, baş ağrısı, mide ağrıları, kusma ve ishale sebep olabilir. Diğre semptomlar ise susama, nabzın değişmesi, çınlama sesleri duymak ve zihin karışıklığı.
Kronik etkileri: hamile kadınların çocuklarını düşürmesine sebep olabilir.
(alıntı..gnoxis/nevermore)

Nedir, Neden, Nasıl, Nerede, Ne zaman, Hangi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder