31 Mayıs 2011 Salı

Yansıma nedir Yansıma Hakkında

Işığın Yansıması




Ortamda ilerleyen bir ışık isini ,ikinci ortamın sınırına gelince eğer bu ortamın içinden geçemiyorsa, ortam yüzeyine geldiği açıyla ayni açıyı yaparak çarptığı ortamdan uzaklaşmaya baslar..Buna yansıma denir.. Eğer ısınımız pürüzsüz ,diğer bir deyişle ayna gibi bir yüzeyden yansıyorsa buna vereceğimiz isim düzgün yansımadır…düzgün yansımada paralel gelen ışık ısınları yine paralel olarak yüzeyden ayrılır..

Eğer yüzeyimiz söylediğimiz gibi düzgün değil ise cisim bu gelen ışıkları düzensiz olarak saçar,buna da dağınık yansıma denir. Peki yüzeyimizin düz pürüzlü olduğunu söylerken neye göre karar veririz? Cevap olarak ışığımızın dalga boyunu referans alabiliriz..Eğer yüzey değişimlerimiz ışığın dalga boyuna göre küçük farklılıklar gösteriyorsa yüzeyimiz düzgün bir yüzey gibi davranacaktır.


Tam yansıma: Bu olayda yansıtıcı yüzey kırılma indisi farkından kaynaklanmaktadır. Eğer ışığımız yoğun bir ortamdan daha az yoğun bir ortama yönelirse hele bi de kiritik açıdan daha büyük bir açıyla geliyorsa ikinci ortama girmek, yerine yüzeylerin arasında bir ayna varmış gibi geri yansır bu olaya da tam yansıma denir.

Işığın Yansıması Deneyi;
Deneyin Amacı: Düz aynadan yansıma kanunlarının doğrulandığını görmek.
Hazırlık Soruları:
Gece düz bir aynaya fener tutunuz ve sonuçları gözleyiniz.
Kullanılan Araç ve Gereçler:
1.2 döküm ayak 5.ekran maşası
2.2 bağlama parçası 6.diyagram ve taşıyıcısı
3.statif çubuk 7.düz ayna(takozlu)
4.saplı ekran 8.güç kaynağı
Deney Düzeneği:

Deneyin Yapılışı:
1.Şekilde görülen düzeneği kurunuz.
2.Diyaframın üçlü yarığı yardımıyla ışık kaynağını paralel ışın demeti verecek şekilde ayarlayınız. Sonra tekli yarığı ışık kaynağının önüne sürecek bir ışın demeti elde ediniz.
3.Işın demetinin yolu üzerine gelecek şekilde ekrana aynayı tutturunuz.
4.Aynanın açısını her durumda değiştirerek gelen ve yansıyan ışınları gözleyiniz.
Deney Sonucu:
Aynanın gelen ışına göre açısını değiştirdiğimizde gelen ışın , yansıyan ışın ve yüzeyin arasındaki açının her zaman eşit olduğunu görürsünüz. Ayrıca gelen ışın, yansıyan ışın ve normalin aynı düzlem üzerinde olduğu görülür.
Teorik Bilgi:
Hava, cam, su gibi saydam ortamda ilerleyen ışığın bir cismin yüzeyine çarptıktan sonra normaller eşit açı yaparak doğrultu ve yönünü değiştirmesi olayına ışığın yansıması denir.
Yansıma ikiye ayrılır;
1. Düzgün yansıma: pürüzsüz düzgün yüzeylere ( ayna, durgun su, parlak metal yüzeyleri) paralel gelen ışınların her biri yüzeyle eşit açı yaptığından yansımaları da paralel ve aynı doğrultuda olur. buna “düzgün yansıma” denir.
2.Dağınık yansıma: pürüzlü yüzeylere çarpan paralel ışınlar her yana doğru yansırlar. bu şekilde olan yansımaya dağınık yansıma denir. defter, kitap, duvar, dalgalı su yüzeyleri dağınık yansıma yapar. dağınık yansımada cisimlerin değişik açılarla yansıyan ışınların bir kısmı gözümüze gelir. Bu sayede cisimleri görebiliriz.

YANSIMA KANUNLARI
1.Gelen ışın, normal ve yansıyan ışın aynı düzlem üzerindedir.
2.Gelen ışının normalle yaptığı açı (gelme açısı), yansıyan ışının normalle yaptığı açıya
( yansıma açısı) eşittir. (NORMAL: Düzleme (aynaya) dik olan doğrultudur.
3. Aynaya dik olarak (normal doğrultusunda) gelen ışınlar, aynı doğrutuda geri döner.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder