24 Mayıs 2011 Salı

Simetri ve Asimetri Nedir?


Öncelikle Simetri Nedir sorusuna cevap verelim.Simetri bir denge ve orantı terimidir. İki şeyin birbirine benzeşmesi ve uyumu olarak da tanımlanabilir. Simetrik şekiller birbirlerine tamamen uyar ve aralarındaki benzerlik mükemmelliğini ve kusursuzluğunu temsil eder. Aynadaki haliniz olarak da düşünebilirsiniz. Yüzünüzün aynadaki yansımasının yüzünüzün simetrisi olduğunu bilmeniz bunu anlamaya yeter. . Matematik – Fizik hep bunlarla ilgilenir. Mimari simetri de ayrıca vardır. Bir çok mimari eser simetrik inşa edilmiştir. Bir de bunun tersi asimetri vardır.

Simetri hastalık halini alır bazı insanlarda. Simetri nedir bilmeyen insanlarda dahi bu vardır. Hiçbir şey asimetrik olmayacak. Duvardaki tablonun düz durması, arabanın düz park edilmesi, bir şeyi istiflerken simetrik istiflenmesi ve hatta bazen kendimde gördüğüm uyumadan önce nefes alış verişlerinin dahi iki parçaya ayırılarak ve aynı uzunlukta aynı seste simetrik alınması, çit sayıda alınması. Asimetri düşmanıdır böyle kimseler. Asimetrik döşenmiş bir evde farkına varmasalar dahi huzur bulamazlar.
Simetri hastalığı psikolojik bir dengesizliktir aslında . İnsanın hayatında çok olumsuz yönleri yoktur fakat bunu ileri safhada yaşayanlar için bir sorun teşkil edebilir. Mesela iş gücünden tasarruf edemezsiniz. Zaman kaybı yaşarsınız. Sitede gördüğünüz bir çok blok simetri hastalığımın neticesinde saatlerce 0.01 hassasiyetinde ölçümlenerek simetrik yapılmıştır. Huzursuzluk hissinden kurtulamıyor bir insan ne yapsa da. Yaptığım her düzenlemenin bir simetrisi olmalıdır benim için. Zira odamdaki bilgisayarın iki yatak arasına olan mesafesi dahil simetrik olmak zorunda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder