Nedir,kimdir,nerededir,nasıl çalışır,nedenler,ne zaman sorularına cevap arayanlara, herşey hakkında bilgi
19 Temmuz 2011 Salı
Sarı renkte olan mısır patlatılınca neden beyaz oluyor ?
Mısır,
içeriğindeki suyun ısı nedeniyle yaptığı basıncın bir sonucu olarak
patlar. Öz halindeki mısır taneciği ısıtıldığında, içeriğindeki su da
buhar haline dönüşüp basınç yaratır ve bu basınç taneciğin kabuğunu
zorlamaya başladığında da mısırı patlatır. Bu gerçekleştiğinde dışarı
çıkan kabarık beyazlık ise tane içeriğindeki nişastadır. Rengi de
nişasta içeriğinden dolayı beyaz olur. Mısırın içinde bulunan jelatin
yapıdaki nişasta tanecikleri, nemden dolayı oluşan basınç nedeniyle
patlamaz. Bunun yerine, genleşerek jel benzeri kabarcıklar haline
gelirler. Daha sonra bu kabarcıklar birleşerek katılaşır ve sonuçta da
şekilsiz beyaz patlaklar meydana gelir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder