22 Kasım 2011 Salı

Pnömokok Nedir - Nasıl Korunuruz - Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler

Pnömokok Nedir - Nasıl Korunuruz - Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler: Çocuğunuzu Pnömokoktan Koruyun!

Pnömokok, bazı bakterilerin neden olduğu, erişkinler de dahil olmak üzere daha çok 5 yaşın altında olan çocukları etkisi altına alan çok tehlikeli bir hastalıktır.
Solunum yolu ile bulaşan, zatürre, menenjit, orta kulak iltihabı, sinüzit ve bakteriyemi gibi hastalıklara neden olan pnömokok, her yıl 1.2 milyon çocuğun ölümüne neden olmaktadır. Erişkinlerde ise daha çok orta kulak ve sinüzitin başlıca nedeni olarak görülmektedir.

- Sent using Google Toolbar

Tıp Bilimleri - Tıp Fakültesi Dersleri Tıp Ders Notları
Devamını Oku

21 Kasım 2011 Pazartesi

Dünya'nın en hafif maddesi Nedir

Bilimadamları, strafordan 100 kat daha hafif bir metal olan dünyanın en hafif maddesini geliştirdi.
Science Daily'nin internet sitesinde yer alan habere göre, geliştirilen madde, eşsiz "mikro-kafes" gözenekli mimariye sahip.
Devamını Oku

13 Kasım 2011 Pazar

Tremolo Nedir ?

 Sözer’e göre tremolo, “yaylı çalgılarda yayın, klavyeli çalgılarda tuşların (akor ya da aralıklarla), vurmalı çalgılardaysa sopaların (baget) çok hızlı hareketiyle sağlanan icra biçimi”dir. Ayrıca Sözer, özellikle yaylı çalgılarda, yayın ileri geri kısa aralıklarla ve çok çabuk hareket ettirilmesiyle çıkarılan sesin, kesintisiz izlenimi uyandırdığını belirtmektedir.

Devamını Oku

11 Kasım 2011 Cuma

İnsanlar Neden Keşif Yapar?

 İnsanlar Neden Keşif Yapar?

İnsanlar yaratılışlarından itibaren yeni bilgiler ve serüvenler yaşamak için inanılmaz bir istek içerisindedirler. Ancak Keşiflerin gereksiniminin tek nedeni bu değildir.

Devamını Oku

3 Kasım 2011 Perşembe

Anlamasanda Olur !..: Ölüm anındaki ışığın sırrı ne?

Anlamasanda Olur !..: Ölüm anındaki ışığın sırrı ne?: Bilimsel deneyimler, ölümün eşiğinden dönüşün tüm boyutlarının nöro-psikolojik ya da psikolojik temellerini ortaya koyuyor. Uzmanlar, ins...

Güzel Sözler - Özlü Sözler - Anlamlı Sözler - Deneme Yazıları Makale
Devamını Oku

Neden hep küre şeklinde köpükler oluşuyor ?

Köpük yapan oyuncaklarda hep küre şeklinde köpükler oluşuyor.

Bunun nedeni üflediğimiz kısmın dairesel olması mı yoksa

daima küresel şekilde köpükler mi elde ederiz?




Bunu cevaplamanın en iyi yolu deney yapmak. Dikdörtgen, üçgen, çember gibi değişik şekillere sokabileceğiniz bir teli basit bir baloncuk üfleme aleti olarak kullanabilirsiniz. Alet hangi şekilde olursa olsun çıkan baloncukların küre şeklini aldığını görebilirsiniz.
Devamını Oku

Sigara İçmek, Sigara Neden İçilir, Sigara Nikotin


Sigara İçmek, Sigara Neden İçilir, Sigara Nikotin

Sigaraya Başlama Nedenleri, Sigara İçme


Türkiye nüfusunun yaklaşık yarısı sigara içmektedir. Bunun anlamı, sigaranın yarattığı sorunlarla ülke gündeminde güncel bir konumda olmasıdır. Tütün ve sigara neden olduğu hastalık ve ölümler gibi zararlarının yanında ekonomik boyutuyla da önemli bir konumdadır, ülke ekonomisine katkısı sınırlıdır,
Devamını Oku

bellek-hatırlama-unutma-neden unuturuz ve nasıl hatırlarız


bellek beynimizdeki geçmiş bir olayı hatırlama ve zihinde tutma yeteneğimizi sağlayan kısımdır beyinde bellek merkezi yoktur anıların saklanması ve hatırlanması tamamen beyin kabuğu(korteks) dediğimiz beynin ön
Devamını Oku

Alfabe Nedir - Alfabe Anlamı - Neden Alfabe

Abece ya da yabancı kökenli karşılığıyla alfabe, her biri dildeki bir sese karşılık gelen harfler dizisidir. "Abece" kelimesi, Türkçe'deki ilk üç harfin okunuşundan oluşur. ( Fakat "abece" büyük ünlü uyumuna uymadığı için yabancı bir kelimedir )



Benzer biçimde Fransızca kökenli Alphabet'den dilimize geçen "alfabe" sözcüğü, eski Yunanca'daki ilk iki harf olan "alpha" ile "beta"nın okunuşundan gelir.

Türk alfabesinde 29 harf bulunur:
A, B, C, Ç, D, E, F, G, Ğ, H, I, İ, J, K, L, M, N, O, Ö, P, R, S, Ş, T, U, Ü, V, Y, Z.

Diller, yazıma geçirilme şekilleri itibariyle ikiye ayrılır:
Devamını Oku

Yağmurda karıncalara neden bir şey olmuyor?

Yağmurda karıncalara neden bir şey olmuyor?



Bir karıncayı alın, suyun içine batırın, saatlerce tutun ölmez. Sudan çıkardığınızda ölü gibi görünür ama birkaç saat içinde kendine gelir. Biz insanlar böyle suya batırılsak, nefes alamadığımız için oksijensizlikten ölürüz ama su karıncaların çok ince olan nefes tüplerinden içeri giremez. Karbondioksitten narkoz yemiş gibi olurlar. Tabii ki bu süre çok uzarsa onlar da ölürler ama
Devamını Oku

Güzellik Salonu / Güzellik - Bakım: Lazer epilasyon neden çok seans gerektiriyor?

Güzellik Salonu / Güzellik - Bakım: Lazer epilasyon neden çok seans gerektiriyor?: Lazer epilasyon neden çok seans gerektiriyor? İnsanlarda kılların farklı evreleri bulunuyor. Bir kılın yanıp dökülmesi kökünün de yan...

Güzellik Sırları , Güzellik Oyunları Estetik - Plastik Cerrahi( Estetik,Cilt - Saç Bakımı,Makyaj,kozmetik,Egsersiz )
Devamını Oku

Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı: Hamilelikte kasık karın ve ağrısı neden olur?

Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek Sağlığı: Hamilelikte kasık karın ve ağrısı neden olur?: Hamilelikte karın ve kasık ağrısı Hamileliğin ilk haftalarında ve son aylarda, doğum yaklaşırken farklı sebeplerle anne adayında zaman...

*******************************Bebek Bakımı - Bebek Beslenmesi - Bebek SağlığıHamilelik - Tüp Bebek - Doğum-- Çocuk Eğitimi çocuk gelisimi, Çocuk Psikolojisi
Devamını Oku

Ömür Gedik, Saba Tümer'in programını neden terk etti?

Film eleştirmeni Ömür Gedik Saba Tümer'in programına çıkmaktan son anda neden vazgeçti?

Saba Tümer’in "Bu Gece" programına konuk olan gazeteci Ömür Gedik fazla bekleyemeyerek stüdyoyu terketti. Ömür Gedik durumu Twitter’da şu sözlerle anlattı: "Aciklama yapmak sart oldu.
Belki Saba Tümer’in haberi yoktur ama ekibi bizi kanal 10.30 da cagirdi ilk konuk olduğumuzu söyledi. 01.05 de diğer konuklar sohbetteydi.
Devamını Oku

Göğüs Neden Sarkar

Göğüs çok farklı nedenlerle sarkabilir. Göğüs sarkma sonucunda diri dik ve genç görünümünü kaybeder. Güzel görünümlü genç göğüs diktir, meme altı çizgisinde katlanma yoktur, göğüs başı projeksiyonu karşıya hafif yukarı doğrudur. Sarkma olduğu zaman göğüs başı aşağı doğru bakmaya başlar.

Sarkma olan göğüs derisi boldur gevşektir. Göğüs sarkma nedenleri arasında yaşlanma, aşırı kilo verme, emzirme, hamilelik ve doğum, hormonal nedenler sayılabilir.



Bazen göğüs sarkma ile birlikte küçülebilir hacim kaybedebilir. Sarkma olan göğüs meme dikleştirme ameliyatı ile tekrar genç görünümüe kavuşabilir. Bunun için göğüs derisinin fazlalık kısımları çıkarılır. Sonuçta göğüs üzerinde ters T şeklinde bir iz kalır. Bu iz önceleri pembe iken birkaç ayda beyazlaşarak azalır.
Devamını Oku

Eğitim, bilim, gençlik ve turizm bakanları neden çok önemli? - Abbas Güçlü

Yeni Bakanlar Kurulu bugün yarın açıklanır. Hemen her bakanlık çok önemli ama bazıları var ki çok daha önemli. Ki onların başında da eğitim, bilim ve gençlik bakanlıkları geliyor. Çünkü genç bir nüfusa sahibiz ve her şeyin başı eğitim. Bilim olmadan da dünya birinci liginde yarışmak mümkün değil. Onlara bir de turizm ekledim çünkü Türkiye’nin en önemli taze para girdilerinden birisi de turizmden ve turizm bölgeleri SOS veriyor! İşte bu yüzden eğitimi Türkiye’nin öncelikli bir sorunu olarak görüp ciddiye alacak, gençleri ülkenin geleceği olarak kabul edip, her genci kendi çocuğu gibi özümseyecek, bilimi bir yaşam biçimi ve kalkınmanın anahtarı olarak görecek, turizmi gözardı etmeyecek civa gibi bakanlar bekliyoruz. Böylesi kadrolar Ak Parti içerisinde fazlasıyla mevcut. Eminiz ki yeni Bakanlar Kurulu, Başbakan Erdoğan’ın ustalık izlerini de taşıyacak...

Gençlik Bakanlığı
Nüfusun yarıya yakını 25 yaşın altında. Bu genç nüfus, eğer iyi işlenirse ülkemiz için en büyük zenginlik kaynağı. Ama bir gençlik bakanlığı var mı yok mu belli değil. Kesinlikle, Spor Bakanlığı’nın gölgesinden kurtarılması gerekir. Belki de gençler adına bir koordinatör bakanlık olabilir. Eğitimden spora, bilimden istihdama gençlerin her sorunuyla yakından ilgilenip, diğer bakanlıklar nezdinde onların hamisi olabilir. Bu hem ülkemiz açısından hem de iktidar partisi açısından olmazsa olmazların başında geliyor.
Ak Parti’nin 9 yıllık iktidarı döneminde gençlerle iyi bir diyalog içerisinde olduğunu söylemek abartılı olur. Eğer kalıcı olmak istiyorsa bunun yolu, gençleri kucaklamaktan geçiyor. Yok olup giden partilerin en büyük handikaplarından birisi de buydu!..

Milli Eğitim Bakanlığı
Ak Parti diğer alanlarda gerçekleştirdiği reformları maalesef eğitimde gerçekleştiremedi. İyileşmeler olmadı mı elbette oldu. Reform çabaları olmadı mı elbette oldu. Özellikle de bilişim çağını yakalama yönünde. Ama bu çabalarını savsaklayan da, öteleyen de yine kendisi oldu.
Devamını Oku

"Parmak izsizliğine" neden olan gen

"Parmak izsizliğine" neden olan gen

Nadir bir genetik mutasyonun bazı kişilerin parmak izi olmadan doğmasına neden olduğu ortaya çıktı.
İsviçreli bir kadının 2007'de havaalanında parmak izinin alınamaması nedeniyle zor anlar geçirmesine yol açan "kimliksizliği" araştıran bilimadamları, bu duruma genetik mutasyonun neden olduğu sonucuna vardı.
Devamını Oku

Güneş yanığında acıya neden olan protein

Güneş yanığında acıya neden olan protein

İngiliz bilim adamları, güneş yanıklarında deride hissedilen acının kaynağını buldu.
Sonuçları Science Translational Medicine dergisinde yayımlanan araştırmada, ultraviyole ışınlarının neden olduğu derideki iltihaplanmada acıya ve kızarıklığa, CXCL5 proteininin sebep olduğu ortaya çıktı.
Devamını Oku

Arılar Neden Vızıldar? Arılar Nasıl İletişim Kurar? Hakkında Bilgi

Arılar Neden Vızıldar? Arılar Nasıl İletişim Kurar? Hakkında Bilgi


İletişim kurmak için. Arılar hareketleri ve “dansları” gibi, vızıltılarını da bilgiyi iletmek için kullanırlar. Arılarla ilgili on farklı ses tanımlanmış ve bazıları belirli faaliyetlerle ilişkilendirilmiştir. .
Bu kullanımlardan en belirgini, kovanı soğutmak için yapılan “yelpazeleme”dir. Saniyede 250 vuruşla uzun ve durağandır, kovanın kendisi bu sesi daha da güçlendirir. Arılar ayrıca tehlikeyi haber vermek için daha yüksek sesle vızıldarlar (bir kovana yaklaşırsanız ses tonundaki değişimi fark edersiniz); “tehlike geçti” işaretini verip kovanı yatıştırana kadar saniyede 500 vuruşluk bir dizi gerçekleştirirler.
Özellikle kraliçe arı çok zengin çeşitlilikte sese sahiptir.
Devamını Oku

Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler: Hologram Teorisi ve Eşzamanlılık

Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler: Hologram Teorisi ve Eşzamanlılık: Hazırlayan : Hülya Xxanadu Beyin Bir Hologramdır Bu tanımlama, görünen dünyanın yanlış olduğu anlamına gelmez; orada bir gerçeklik sevi...

Yaşam ve İnsan için herşey
Devamını Oku

Holografik İnsan Ne, nedir, nasıl, neden HOLOGRAM EVREN ve İNSAN

Alışılagelmiş düşünce kalıplarının dışına çıkmanın çok zor olduğunu biliyoruz. Yine de, bu çemberi kıramayışımızın temel nedenlerinin, yapımızdan kaynaklandığını belirtmemiz, sorunumuzu göz ardı edilmesini gerektirmez.
Psişik yapımız, düşünceleri ve kavramları irdelemek yerine, onları olduğu gibi
Devamını Oku

Kulak neden ağrır ?


Kulak ağrısı kulağın kendinden yada başka bölgeden kaynaklanıp kulağa yansıyan ağrılardır. Kulak kaynaklı sebepler, dış kulak, orta kulak ve kulak kepçesi enfeksiyonlarıdır.
Devamını Oku

Ayılar neden saldırıyor

Ayılar neden saldırıyor

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Orman Entomolojisi ve Koruma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Sağlam, Erzurum'un İspir ilçesinde iki kişinin ölümüyle sonuçlanan ayı saldırısına ilişkin, ''Vatandaşların yabani meyve ağaçlarını kesmesi sonucu, yabani hayvanlar bu tarz besinleri ancak yerleşim alanlarının gelişim civarında bulabiliyor'' dedi.
Doç. Dr. Sağlam, yaptığı açıklamada, ayıların köylere inmesinin sebepleri üzerinde durulması gerektiğini söyledi.
Ayının yaşadığı alanlarda besin bulma noktasında eksiklik olduğu için yerleşim alanlarına indiğini ifade eden
Devamını Oku

Somali neden ‘aç’ kaldı? - Oktay Ekinci

Afrika’nın zengin maden yatağı ülke sömürgeciliğin pençesinde kıvranıyor

Siyasetçilerimizin yardım yarışına girdikleri Müslüman Somalililer, bırakın “aç” kalmayı, aslında dünyanın en “tok” halklarından biri olabilecek zengin kaynaklara sahipler. O kadar ki ülkeleri, küresel ticaret tarihinde bile efsanevi “Baharat Ülkesi” olarak anılıyor.

Dahası Somali adı, “tok”luğun güvencesi sayılabilecek “inek ve keçi sütü”nün karşılığı olan “Somal” sözcüğünden geliyor. Çağlar boyu en çok süt içen halk, şimdi “süttozu” yardımıyla yaşama çabasında!

Uranyum, demir, kalay, bakır ve doğalgaz yatakları bulunan Somali’de, Arabistan’a komşuluğundan ötürü petrol bile var. Putland bölgesinde 10 milyar varillik olduğu tahmin edilen petrol rezervi nedeniyle kurulmuş Somali petrol şirketi ise açlığa sadece seyirci.

Somali’ye giden siyasilerimiz arasında, bu durumun nedenini en açık sözlerle belirten Kemal Kılıçdaroğlu oldu; “sömürgeci anlayış...” CHP liderine de zaten bu gerçekçilik yakışırdı ama olanın bitenin daha net tanımı belki de şöyle; “sömürgeciliğin acımasızlığı...”

Tarihin zenginleri

Somali’nin geçmişine bakıldığında, ülkeyi bu duruma düşüren “sömürgeci Batı”dan çok daha köklü bir tarihi olduğu görülür.

Antik dönemlerde önemli bir ticaret bölgesiydi… Doğu Afrika’da efsane ülke olarak bilinen “Punt” kentlerinin burada olduğu varsayılır. Avrupa’da “karanlık” geçen ortaçağda bile Ajura İmparatorluğu, Adal Sultanlığı, Warsangali Sultanlığı, Gobroon Hanedanı gibi zengin krallıklar, yöreyi kültür ve bilim alanında da geliştirmişler.

Daha eskilere gidersek, ilk insan barınakları olan mağaralarda MÖ 9000’e tarihlenen resimler var. 4 bin yıl önce cenaze geleneklerinin bulunduğu saptanmış ve özellikle uygarlığın sıçramasını simgeleyen yontma taş devri aletleri ünlü dünya müzelerine taşınmış...
Devamını Oku

Anne sütü neden önemli?

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Çelik, anne sütü ile ilgili merak edilen tüm sorulara açıklık getiriyor.

1-7 Ekim Emzirme Haftasında Acıbadem Bakırköy Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Çelik, anne sütü ile ilgili merak edilen sorulara yanıt getirdi.

• Bebeğin doğar doğmaz emzirilmesinin ne gibi faydaları vardır?
Bebek doğar doğmaz emzirilmelidir. İlk sütün bebeğin bağırsak florasının oluşumu üzerinde büyük katkısı vardır. Ancak esas faydası süt üretimini artırmasıdır. Ayrıca emzirme sırasında salgılanan hormonlar rahim duvarının kasılmasını tetikler. Bu sayede de plasentanın ayrılması daha kolay olur ve rahim kanaması ihtimali en aza iner. Yani ilk sütün sadece bebeğe değil aynı zamanda anneye de faydası vardır.
• Sezaryen doğumda bebeğin annenin yanına gelmesi gecikiyor mu?
Normal doğumlarda bebek doğduktan hemen sonra anne memesine konulmalıdır. Sezaryen doğumlarda, eğer anne epidural anestezi altındaysa göbek bağı kesildikten ve bebek kurulandıktan sonra solunum dolaşım parameteleri istikrarlıysa operasyon devam ederken bile anne emzirebilir. Genel anestezi altındaki sezaryen doğumlarda bile bebeğin annenin göğsüne 3-5 dakika dokundurulması sütün erken gelmesini sağlayabilir. Yani istenildiği takdirde sezaryen doğumlarda da bebekle anne hiç vakit kaybetmeden bir araya getirilebilir.
• Yeni doğan bebeğe şekerli su vermek gerekli midir?
Hayır. Yeni doğan bebeğin ilk ve tek gıdası anne sütüdür. Anne sütünün olmadığı istisnai durumlarda ise formül sütler verilebilir.
• Kesilen anne sütü yeniden gelmeye başlayabilir mi?
Devamını Oku

Neden ölüyoruz?

Neden ölüyoruz?

Dünyada ölüm nedenlerinin başında bulaşıcı olmayan hastalıklar geliyor.
Kalp-damar hastalıkları ve kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar (non-communicable disease) gezegenimizde birinci ölüm nedenidir.
2008 yılında 56 milyon ölümün %56'sının nedeni bu hastalıklardır.
Devamını Oku

Takvime Neden Gerek Duyariz

Takvime Neden Gerek Duyariz Takvim Nedir : Takvimi insanlar haytlarını planlamak için yapmışlardır.Ayrıca doğa olaylarının ne zaman olacağını yani ne zaman tekrarlayacağını hesaplamak için kullanmışlardır.Örneğin Nil neğrinin ne zaman taşacağını bilmek o zaman yaşayan insanlar için önemliydi.Zira ona göre önlem almarı gerekiyordu.Bu gibi olayları belirlemek ve tekrarladığı zamanları gözlemlemek ve buna göre bir çizelge oluşturmak takvimi ortaya çıkarmıştır.

Takvim zamanı günlere, aylara, yıllara bölme metodudur. İnsanlar zamanı ölçerken ölçü aracı olarak Günesi ve Ay’ı kullanmıslardır. Günesi kullananlar dünyanın günes etrafında bir tam dönüsünü esas almıslardır.
Devamını Oku

Nobel, Tolstoy'a neden verilmedi?

Nobel, Tolstoy'a neden verilmedi?

Sonuçları en çok tartışılan, en çok eleştirilen, en çok merak edilen ödül: Nobel Edebiyat Ödülü.
Bu yıl İsveçli şair Tomas Tranströmer'in aldığı Nobel Edebiyat Edebiyat Ödülü, genellikle büyük savaşlar nedeniyle yedi yıl (1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942, 1943) verilmemiş olsa da, başlangıç yılı 1901 olduğuna göre, tam yüz on yıllık bir ödül. Tam yüz on yıldır da tartışmalar ve görüş ayrılıklarının odağı, eleştiri oklarının hedefi olmaktan bir türlü kurtulamayan bir ödül. Hem de daha ilk yılından başlayarak'
Devamını Oku

Deprem Anı ve Sonrasında Neler Yapmalıyız ?

DEPREM SIRASINDA



EVDEYSENİZ …

  • Sakin olun.
  • Dışarıya çıkma olanağınız varsa başınızı düşen cisimlerden koruyun.
  • Zemin kattaysanız dışarıya çıkmanın koşullarını iyi belirlemek gerekir. Kimi zaman dairenin planı, bireylerin yakınlarına olan sorumlulukları, bedensel ve psikolojik yetersizlikler dışarıya çıkma koşullarını etkileyebilir. Uykuda depreme yakalanırsanız, ilk katta bile olsanız ne zaman başladığını bilemiyorsanız yatağınızın yanında ya da önceden belirlediğiniz güvenli noktada cenin pozisyonunda bekleyin.
  • Binanın üst katlarındaysanız önceden oluşturduğunuz deprem planına göre, evinizin içindeki güvenli noktalarda depremin sona ermesini bekleyin. Asla paniğe kapılmayın. Panik deprem sırasında kendinizin ve yakınlarınızın yaşamını kurtarabilmek için sağlıklı kararlar almanızı engeller.
  • Binanın kendi yapı elemanı olan kolon kiriş gibi yüzeylerin altında beklemeyin. Sanılanın aksine buralar hayatta kalmak için güvenli noktalar değildir.
  • Binanızın deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde yapıldığından emin değilseniz saklanmak için masa altlarına girmeyin ancak mukavemetli eşyaların yanına cenin vaziyetinde uzanın.
  • Alt ve üst katlara ulaşmak için bile olsa merdivenleri kullanmayın. Binanız yıkılmasa bile merdivenleriniz zarar görebilir. Panik halinde dışarıya çıkmaya çalışırken yıkılmış ya da kısmen zarar görmüş merdivenlerden düşebiliriniz.
  • Asansörü kesinlikle kullanmayın. Deprem esnasında asansör katlar arasında sıkışıp kalabilir ve halatı kopabilir.
  • Pencere ve balkonlardan uzak durun.


DİKKAT !
DEPREM ESNASINDA
EVLERİMİZİN EN TEHLİKELİ YERLERİ MERDİVEN BOŞLUKLARI, ASANSÖRLER VE BALKONLARDIR.

CADDE VE SOKAKLARDAYSANIZ ...
Panik yapmayın.
Dar sokaklardan ve yüksek binaların yanından uzaklaşınız.
Reklam panolarından, telefon direklerinden ve kopmuş elektrik tellerinden uzak durunuz.
Boş bir alana ( park, meydan) giderek sarsıntının geçmesini bekleyiniz.
OKULDAYSANIZ …

  • Sakın panik yapmayın
  • Sarsıntı geçinceye kadar bir masa ya da sıra yanında cenin pozisyonunda yatın.
  • Okul idaresinin uyarılarına göre hareket edin.
  • Eğer deprem yıkıcı olursa veliniz gelinceye kadar okuldan ayrılmayınız.
TİYATRO VEYA SİNEMADAYSANIZ ...
Devamını Oku

Enkaz altında nasıl sağ kalabiliriz ?

Enkaz altında sağ kalmanın püf noktaları

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Yüksekokulu Acil Yardım ve Afet Yönetimi (AYAY) Bölüm Başkanı Prof. Dr. Günhan Erdem, enkaz altındaki afetzedenin panik haline girmeden, sessiz bir şekilde, enerjisini mümkün olduğunca idareli kullanarak beklemesi gerektiğini bildirdi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Yüksekokulu Acil Yardım ve Afet Yönetimi (AYAY) Bölüm Başkanı Prof. Dr. Günhan Erdem, muhtemel bir depremde enkaz altında sağ kalmanın püf noktalarını anlattı. Enkaz altında kalan kişinin en önce dikkat etmesi gerekenin, kısıtlı imkanlarını boşa harcamadan, mümkün olabildiğince soğukkanlı şekilde bekleme moduna geçmesi olduğunu dile getirdi.
Devamını Oku

SiteAdvisor yazılımı nedir?



SiteAdvisor yazılımı, riskli bir siteyi tıklatmadan önce size Web siteleri hakkında güvenlik tavsiyeleri veren ödüllü ve ücretsiz bir tarayıcı eklentisidir.
Nedir, Neden, Nasıl, Nerede, Ne zaman, Hangi
Devamını Oku